Perheentalo on lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka

Perheentalo on avoin yhteinen tila, kohtaamispaikka lapsiperheille. Perheentalolle on helppo ja mukava tulla. Perheentalolla voi tavata muita lapsia ja vanhempia, osallistua ohjattuun toimintaan tai vain viettää aikaa yhdessä lapsensa kanssa. Keittiö tarvikkeineen (mikro, astiat, syöttötuolit jne.), vessat sekä muut tilat ovat perheiden vapaassa käytössä. Perheentalolla vietetään yhdessä mukavaa kiireetöntä vapaa-aikaa. 

Lisäksi Perheentalolta voi saada tukea vanhemmuuteen ja lapsiperheen arkeen teematapahtumien-, ja toimintojen sekä vertaisryhmätoiminnan kautta. Kohtaamispaikassa voi tavata myös kunnan, hyvinvointialueen, seurakunnan ja järjestöjen työntekijöitä. Vierailijoilta kysyä halutessaan kysyä apua mieltä askarruttavista asioihin. Vierailijoiden ajankohdat on ilmoitettu aina ajankohtaisessa viikko-ohjelmassa. 

Perheentalolle tullaan yhdessä oman lapsen/ lasten kanssa tai lapsi voi tulla myös isovanhemman, kummin, tai perhepäivähoitajan kanssa. Perheentalolla on esteetön kulku ja toiminnassa huomioidaan myös erityislasten tarpeita.

Perheentalon ohjaajat ovat aukioloaikojen aikaan paikalla ohjaamassa ja kohtaamassa kävijöitä sekä huolehtimassa toiminnan sujuvuudesta. Heidän kanssa voi jutella kuulumisia ja he voivat pitää lapsellesi seuraa pienen hetken, niin voit juoda kahvit. Toiminnassa on ohjaaja paikalla, mutta lapset ovat vanhempiensa/ oman aikuisen vastuulla.

Perheentalon toiminta tukee lapsiperheiden hyvinvointia ja arkea

Perheentalo mahdollistaa vanhempien keskinäisen tuen, tarjoaa monipuolista toimintaa lapsille ja heidän läheisilleen sekä auttaa perheitä löytämään oman alueensa ammattiavun ja vertaistuen piiriin. Tavoitteena on tukea lapsiperheiden hyvinvointia, vahvistaa vanhemmuutta, edistää perheiden osallisuutta ja lisätä vaikuttamismahdollisuuksia. Perheentalon toiminta suunnitellaan perheiden toiveiden pohjalta. Toimintaa ohjaa lapsen oikeudet ja lapsenoikeusperustainen ajattelu.

Katso Siilinjärven Perheentalon esittelyvideo alla olevasta linkistä:  Siilinjärven Perheentaloa hallinnoi Huoltoliitto ry ja toimintaa rahoittaa STEA

Perheentalon toiminnasta vastaa Huoltoliitto ry. Huoltoliitto ry on valtakunnallinen, yleishyödyllinen terveyttä ja hyvinvointia edistävä järjestö. Huoltoliitto toteuttaa järjestö- ja kehittämistyötä eri hankkeiden ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta.  Huoltoliitto ry edistää ihmisen hyvinvointia tarjoamalla ja kehittämällä laaja-alaisia kuntoutus- ja hyvinvointipalveluja omistamassaan hyvinvointi-/vapaa-ajankeskus ja kylpylähotelli Kunnonpaikassa. 

Siilinjärven Perheentalon toiminnan rahoitus tulee Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksesta (STEA). STEA on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapuviranomainen. STEA vastaa rahapelitoiminnan tuotoista sosiaali- ja terveysalan järjestöille myönnettävien avustusten hakemuskäsittelystä, avustusehdotuksen valmistelusta ja avustusten maksamisesta. 

Perheentalon toimintaa tukee vuosittain myös Siilinjärven kunta.

Perheentalon toimintaa toteutetaan yhdessä verkoston kanssa

Perheentalon toiminta perustuu siihen, että toimintaa lapsiperheille järjestetään yhdessä laajan ja monipuolisen yhteistyöverkoston kanssa. Perheentalon yhteistyöverkostoon kuuluvat mm. Siilinjärven kunta, Siilinjärven seurakunta, Pohjois-Savon hyvinvointialue, MLL Järvi-Suomen piiri ry, MLL Siilinjärven paikallisyhdistys ry, Kuopion Ensikotiyhdistys ry, Siilin Latu ry, SPR Siilinjärven paikallisosasto, Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry, Tatu ry:n Vauhti-hanke, HUMAK (Humanistinen ammattikorkeakoulu), sekä Savonia ammattikorkeakoulu jne. 

 Otamme jatkuvasti mukaan uusia yhteistyökumppaneita, joten olethan rohkeasti yhteydessä! 

Itä-Suomessa on jo viisi Perheentaloa

Perheentalojen verkostoon kuuluvat Iisalmen, Joensuun ja Kuopion Perheentalot sekä uusina syksyllä 2019 avautuneet Siilinjärven ja Varkauden Perheentalot. Perheentalot toimivat tiiviissä yhteistyössä, vaikka jokaisella on oma hallinnointitahonsa.

Tutustu muiden Perheentalojen toimintaan:
Iisalmen Perheentalo
Joensuun Perheentalo
Kuopion Perheentalo
Varkauden Perheentalo