Perheentalolla voi ottaa puheeksi

12.04.2022

Jos olet käynyt Siilinjärven Perheentalolla, olet saattanut huomata seinällä kelaisten julisteen; "Meillä voit ottaa puheeksi". Mihin tämä juliste ja lause oikeastaan liittyykään?

Lyhyesti taustaa: POSOTE20 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa edistetään perhekeskusmallin käyttöä Pohjois-Savossa. Perhekeskusmallissa on lähdetty työstämään lasiperhetoimijoille yhteisiä toimintatapoja lapsiperheiden palveluiden parantamiseksi. Voit lukea Pohjois-Savon perhekeskusmallista lisää täältä. Puheeksi otto on yksi perhekeskuksen toimintatavoista, joka auttaa lapsiperheiden vanhempia löytämään helpommin tuen heidän omaan arkeen ja elämäntilanteeseen.

Siilinjärven Perheentalolla on rooli Pohjois-Savon perhekeskustoimintamallissa. Perheentalo on lapsiperheiden kohtaamispaikka, joka mm. mahdollistaa vertaistuen kohtaamisen, vahvistaa yhteisöllisyyttä, tukee vanhemmuutta sekä edistää lapsiperheiden hyvää arkea. Voit lukea lisää perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminnasta täältä.

Mitä julisteen "meillä voit ottaa puheeksi" lause siis tarkoittaa Siilinjärven Perheentalolla? Se tarkoittaa sitä, että me Perheentalon työntekijät kuuntelemme, olemme läsnä ja pysähdymme aidosti kohtaamaan - luottamuksellisesti ja empaattisesti. Aika usein pelkkä läsnäolo ja kohtaaminen jo helpottavat jaksamista arjessa sekä tuovat iloa.

Lisäksi julisteen "meillä voit ottaa puheeksi" lause tarkoittaa sitä, että me Perheentalon työntekijät voimme vanhemmille ottaa puheeksi ja ehdottaa, että voisiko perheeseen olla hyödyllistä saada lisää tukea paikallisista lapsiperhepalveluista. Ja me Perheentalolta myös autamme ottamaan yhteyttä oikeaan palveluun. Kaikki tämä keskustelu tapahtuu täysin luottamuksellisesti ja perheen ehdoilla.

Lisäksi me Perheentalolla otamme puheeksi tärkeitä teemoja myös yleisissä tilaisuuksissa Aamukahvit- ja asiaa tapahtumassa sekä Oivalluksia lapsiperheen arkeen teemailloissa. Kuten olette ehkä huomanneetkin, että kyseisissä tilaisuuksissa vierailee eri alan toimijoita ja asiantuntijoita. Kyseisissä tapahtumissa saa tietoa sekä pääsee keskustelemaan lapsiperheen hyvinvointiin liittyvistä asioista kuten parisuhteesta, lapsiperhepalveluista, lapsiperheen vuorovaikutuksesta jne. Näissä tilaisuuksissa jokainen osallistuja voi itse valita; olenko vain pelkästään kuulolla vai keskustelenko jostain itselleni tärkeästä asiasta yhdessä vertaisten ja ammattilaisten kanssa.

Vanha sanonta on viisas; "lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä". Jotenkin olemme sen unohtaneet kaiken tämän yksinpärjäämisen kulttuurin keskellä. Puheeksi ottamisen julisteet muistuttavat meitä myös tästä, että yksin ei tarvitse pärjätä. Meillä on täällä kuitenkin toisemme.

Nähdään Perheentalolla!

Siilinjärven Perheentalon koordinaattori-ohjaaja Riitta Kokkonen