LASTEN MIELIPIDEKYSELYN KOOSTE

15.11.2022

SIILINJÄRVEN PERHEENTALON LASTEN MIELIPIDEKYSELYN KOOSTE

Lapset ovat itse asiantuntijoita lasten elämään ja arkeen liittyvissä asioissa. Lapsen ääni pitää ottaa huomioon heitä koskevissa palveluissa. Osallistumisen mahdollisuuksien luominen on aikuisten velvollisuus.

Siilinjärven Perheentalolla lasten osallisuuden vahvistaminen on tärkeää. Lapsella on oikeus tulla kuulluksi ja lausua oma mielipiteensä. Perheentalolla pidettiin lasten mielipidekyselyä neljän viikon ajan 11.10-4.11.2022. 

Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa Perheentalolla käyvien lasten mielipiteitä siitä, millaisena he Perheentalolla käymisen kokevat. Kysely toteutettiin kuvakyselynä. Lapset laittoivat aina Perheentalon käynnin päätteeksi pallon siihen sankoon miltä Perheentalolla tuntui olla. Lapsella oli kuitenkin mahdollisuus myös olla osallistumatta kyselyyn ja kieltäytyä. Mielipidekyselyssä sankoja oli kolme ja niissä oli kolme kuvaa: hymynaama, suoraviivainen "ok naama" ja surunaama. 

Vastauksia saatiin yhteensä 202 kpl. Hymynaamoja saatiin yhteensä 161 kpl, suoraviivaisia "ok naamoja" saatiin 31 kpl ja surunaamoja 10 kpl. Kyselyyn vastanneet lapset olivat pääsääntöisesti yli 1 vuotiaita. Jos alle 1vuotias lapsi vastasi, niin hän teki sen yhdessä oman aikuisen kanssa. Kaikki kävijät eivät automaattisesti osallistuneet kyselyyn ja vastaaminen oli vapaaehtoista.

Kyselyn toteuttamisesta jäi hyvä kokemus sekä Perheentalon työntekijöiden että kävijöiden puolesta. Lapset oppivat yllättävän nopeasti rutiiniin; "että lähtiessä laitetaan pallo sankoon". Yllättävän pienetkin lapset oppivat kuvasymboleiden merkityksen ja ymmärsivät kysymyksen. Perheentalon työntekijöille jäi vaikutelma, että kysymys "miltä sinusta tuntui" tuntuu hyvältä lapsesta. Tämän huomasimme heidän eleistään ja kyvystä sitoutua kyselyyn. Tuli vaikutelma, että lapset kokivat itsensä arvokkaiksi, koska juuri heiltä kysyttiin. Ja näinhän se on, lapset ovat tärkeitä.

Kyselyssä perheentalon ohjaaja ja lapsen oma aikuinen auttoivat tarpeen mukaan lasta, mutta lapsen annettiin aina itse päättää mihin sankoon pallon laittaa. Kyselyn haasteena oli se, että kysymys esitetiin lapsille juuri lähdön hetkellä, jolloin lapsen tunnetila saattaa olla juuri sillä hetkellä surun puolella johtuen siitä että mukavat leikit täytyy lopettaa ja ryhtyä pukemaan kotimatkaa varten. Tätä eivät lapset aina osanneet sanoittaa, mutta näin aikuiset asian päättelimme. Ja harmia Perheentalolla voi tulla tietenkin myös muista arkisista vuorovaikutukseen tai leluihin liittyvissä asioissa, joita lapset opettelevat. Esimerkiksi leikkiessä asiat saattavat jäädä harmittamaan; vaikka jos oma lempilelu ei ollutkaan saatavilla ja tästä jää huono mieli. Näitä syitä emme tässä kyselyssä kuitenkaan alkaneet kirjaamaan ylös, vaan kyselyn pääasia oli kysyä miltä Perheentalolla oleminen tänään tuntui. Huomasimme, että keskustelu teeman ympärillä kuitenkin saattoi jatkua lapsen ja oman aikuisen kesken. Vaikka kyselyn päätavoitteena oli kartoittaa lasten mielipiteitä, niin oikeastaan sivutuotteena saimmekin oppia tunnetaitoja. Tämä oli yllättävä ja hyvä lopputulos. 

Seuraavaksi avaamme hieman aikuisten kirjoittamia vastauksia, mitä

he tuottivat kyselyymme. Kyselyssä oli ohjeena, että aikuiset

voivat halutessaan kirjoittaa lapulle siitä, mitä lapsi puhuu Perheentalosta tai miten reagoi Perheentalolle lähtöön tms. kommentteja.

Aikuisten vastauksi tuli yhteensä 20 kpl ja vastauksista löysimme

seuraavia teemoja:

Perheentalolle lähdetään mielellään ja käyminen on lapsesta kivaa

"Lapset odottavat innolla Perheentalolle vierailua. Tunnelma on avoin ja turvallinen."

"Kun ollaan tekemässä lähtöä ja mainitsen että lähdetään Perheentalolle, niin poika 2v. lähtee innoissaan."

"Eilen illalla kun puhuttiin, että lähdetään Perheentalolle, niin vastaus oli JOO iloisesti."

"Mä tykkään"  "Niin minäkin" (sisarusten kommentit)

"Iloisella mielellä Perheentalolle ja kivalta tuntui. Kiitos ja kiva kun tämä on syyslomallakin auki".

"Innoissaan tultiin pitkästä aikaa, nyt kun ollaan vihdoinkin terveenä. Aluksi vähän jännitti kun oli paljon porukkaa".

"Meillä oli tänään taas ihan älyttömän kivaa Perheentalolla. Leikittiin yhdessä muiden lasten kanssa ja äitikin sai juttuseuraa. Tosi mukava käynti".

"Käytiin syömässä ja ihmettelemässä. Kivaa oli."

"Kivaa aina <3 Kiitos kun jaksatte."

"Lapset lähtee aina iloisin mielin Perheentalolle. Pienempi ei toki vielä osaa ajatuksiaan kertoa, mutta isompi aina innoissaan lähdössä. Hän tietää jo autossa kertoa mistä Perheentalolle ajetaan. Eväät mukaan on hirmu tärkeä osuus myös. Askartelut ovat mieluisia koko perheelle ja niitä monesti iskälle esitelläänkin."

Perheentalolla ohjattu toiminta ja tekeminen on mieluista lapsille

"Lapsen mielestä on kivaa Taaperoklubilla <3."

"Iloisin mielin tultiin Taaperoklubille. Kivaa oli olla temppuradalla ja leikkiä muiden kanssa."

"Oli kivaa! Tehtävä/esterata oli tosi kiva". (lapsen itse kirjoittama)

"Lapsi tykkää käydä kavereiden kanssa leikkimässä. Parasta on askartelu ja lautapelit."

"Lapset tulevat innoissaan Perheentalolle. Askartelu on isomman lapsen mielestä erityisen mukavaa ja ohjaajat ihanasti auttavat siinä. Vastaanotto on lämmin ja avoin <3"

"Tytöt lähtee aina innoissaan Perheentalolle. Isompi odottaa kavereiden näkemistä ja pienempi tykkää lauluista ja loruista."

"Pienemmät lapset välillä sotkevat 3,5v. leikkejä, minkä vuoksi  vastasi täällä olleen "ihan ok" tänään. Äidin näkökulmasta kuitenkin hyvä, että on monen ikäisiä lapsia. Hyvää on: että vapaalle leikille on aikaa, on käsillä tekemistä ja askartelua, kaikki järjestetty ohjelma."

Perheentalo koetaan tärkeäksi paikaksi ja ohjaajien kohtaaminen hyväksi:

"Perheentalo on korvaamaton leikkipaikka lasillemme. Ihana ja tärkeä kohtaamispaikka äidille, eräänlainen

henkireikä ehkä myös <3. Kiitos ihanaiset työntekijät"

"Kiitos paljon Perheentalon toiminnoista. Aina kiva tulla ja niin ihanat ohjaajat. Muistatte kaikkien lasten nimetkin."

"Siilinjärven Perheentalon työntekijät ovat yksinkertaisesti aivan ihania. Mahtava läsnäolo, huomiointi ja huomaavaisuus on ihanaa ja ainutlaatuista. Tänne on kiva ja tervetullut olo ihan aina. Kiitos siitä <3"

KIITOS ETTÄ KAIKILLE VASTAAJILLE ETTÄ OLITTE OSANA TÄTÄ MIELIPIDEKYSELYÄ. 

LAPSILTA KYSYMINEN KANNATTAA JA TUO PALJON HYVÄÄ. KANNUSTAMME SIIHEN ROHKEASTI MUITAKIN TOIMIJOITA.

Lisätietoja Siilinjärven Perheentalon koordinaattori Riitta Kokkonen p. 044 788 9538 tai riitta.kokkonen@huoltoliitto.fi